I seks år har elitesejler Iben Nielsby været vant til at have sin makker Anne-Julie Foght Schütt med sig på vandet, når de sammen skulle konkurrere mod verdens bedste sejlere rundt omkring på kloden. Makkerskabet fik dog en brat afslutning for et stykke tid siden, da Anne Julie valgte at sige stop. Hun kunne ikke få elitesport og familieliv til at harmonere. 

 

“Det var en rigtig hård besked at få. Det er super ærgerligt, at det ikke skal være os to længere. Vi har brugt rigtig meget tid sammen, ikke kun i båden men også på land. Men når det så er sagt, har jeg stor respekt for hendes beslutning. Det hele skal jo hænge sammen,“ siger Iben Nielsby.

Venner på land og til vands

 

De to elitesejlere fandt sammen på en efterårslejr tilbage i 2016 og begyndte så at sejle. Det fungerede så godt, at de derefter begyndte at deltage i adskillige World Cup stævner. Igennem de seks år nåede de også at sejle VM tre gange. Det bedste resultat her var i 2020, hvor de sejlede en sjetteplads hjem til Danmark. Kun få marginaler var skyld i, at de ikke også kvalificerede sig til OL i Tokyo i bådklassen 49’er FX. 

De to elitesejlere har altså brugt rigtig mange timer sammen, både på vand og til lands. Og for Iben er Anne-Julie meget mere end bare en makker, hun har sejlet konkurrence med.

 

“Vi har rejst hele verden rundt, og kørt tværs gennem Europa med varevogn og trailer. Vi har boet sammen, lavet fysisk træning sammen og selvfølgelig sejlet en masse sammen. Man kommer jo til at lære hinanden virkelig godt at kende. Og man kommer til at forstå hinanden ind og ud, fordi man går igennem de samme ting, hvad enten det er en udfordring i båden på vandet eller traileren på motorvejen, siger Iben.

Oddsene imod sig

 

Udfordringer havde de også rigeligt af engang i 2019, hvor de skulle deltage i et World Cup stævne i Miami. Men på trods af at de begge kæmpede med sygdom og andre skavanker, var det for Iben en af de bedste oplevelser med Anne-Julie.

 

“Det var et vildt stævne. Vi starter begge med at blive ramt af madforgiftning, og på en af stævnedagene under sejladserne får jeg en skade. AJ foreslår, at vi bytter roller i båden mens vi sejler, hvilket vi vælger at gøre. Vi fik gennemført sejladsen, og jeg blev derefter sejlet ind i gummibåd. Så på trods af, at vi virkelig havde mange odds imod os til det stævne, kunne vi sejle os til et godt resultat. Det var vi stolte over, og vi endte jo alligevel med at have en vildt fed tur, fortæller Iben, der sammen med Anne-Julie blev nummer fire til stævnet i Miami.  

 

 

Svært med OL

 

De to elitesejlere var egentlig godt i gang med at fokusere på det store mål for 2023, nemlig at kvalificere sig til OL. Med Anne Julies pludselige exit, bliver det nu unægtelig sværere for Iben at nå det mål. 

For nylig var hun på træningslejr og deltog i et stævne med andre sejlere. Når de så begyndte at snakke OL, kunne hun godt mærke, at det ramte hende lidt. 

 

“Man går jo og bygger en hel masse idéer og tanker op omkring, hvordan man skal håndtere en OL-udtalelse, og hvordan man gerne vil præstere. Og lige nu ser jeg mig ikke så aktuel i det, i forhold til hvad jeg gjorde tidligere i år. Jeg ser mig på ingen måde ude, men det er klart, at jeg skal gøre, hvad jeg kan for at holde mig varm.

 

Det har Iben så gjort det sidste stykke tid ved at sejle i forskellige både og med forskellige personer. Blandt andet med unge Rebekka Johannesen til årets første World Cup på Mallorca, hvor de to placerede sig som den næstbedste danske båd og dermed kvalificerede sig til VM 2023. 

 

“Jeg tror, jeg skal mærke lidt efter, hvad jeg virkelig vil. Jeg er ikke i tvivl om, at jeg gerne vil sejle olympisk, men det kan jo gøres i flere forskellige konstellationer og bådklasser. Lige nu vil jeg bare nyde at sejle en hel masse, fordi der ikke rigtig er noget pres på mig. Jeg håber på, at jeg kan mærke, hvad det rigtige er ved at afprøve mine idéer. Nu er det bare at se fremad, og jeg har allerede en masse planer for det næste stykke tid, som jeg glæder mig til. Det er en spændende tid, og jeg ser frem til, at brikkerne falder på plads, siger hun.